Pastane Usulü Ekler Pasta İçin Malzemeler :
Pastane Usulü Ekler Pasta Nasıl Yapılır?
Ekler pastanın çikolata sosu için; küçük bir tencere içine 1 su bardağı süt dökün. Üzerine yarım çay bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı nişasta ve 1 yemek kaşığı kakao ekleyip, iyice karıştırın. Ardından tencereyi ocak üzerine alın. Sürekli karıştırarak, hafifçe koyulaşana kadar pişirin. Pişen çikolata sosunu ocaktan alıp, üzerine 40 gr bitter çikolata ekleyin. Sürekli karıştırarak, çikolatanın erimesini sağlayın. Çikolata sosunun üzerinin kabuk bağlamaması için ara ara karıştırarak, soğumaya bırakın. İsteğe göre hazır çikolata sosu da kullanabilirsiniz.
Ekler pasta hamuru için; derin bir tencere içine 1 buçuk su bardağı su ve 150 gr tereyağı koyup, ocak üzerine alın. Ara ara karıştırarak, kaynamaya bırakın. Kaynayan yağlı su karışımı içerisine 1 buçuk su bardağı un ekleyip, hızlı bir şekilde iyice karıştırın. Bir süre sonra karışım kendini toparlayıp, hamur kıvamına gelecektir. Hamur kıvamına geldikten sonra, ocak üzerinde 2 dakika kadar daha sürekli karıştırarak, pişirin.
Ocak üzerinde pişen hamuru ara ara karıştırarak, ılımaya bırakın. Daha sonra hamurun üzerine 4 adet yumurta kırıp, mikser ile karıştırın. Ancak bu noktada önemli bir ayrıntı var. Yumurtaları hamura tek tek kırın. Birini hamura iyice yedirmeden diğer yumurtayı kırmayın. Yumurtaları hamura iyice yedirdikten sonra yumuşak ve yapışkan bir hamur elde etmiş olacaksınız.
Hazırladığınız ekler pasta hamurunu krema sıkma torbasına koyun. Hamuru, yağlı kağıt serili bir fırın tepsisi içine, hafif aralıklı olacak şekilde, ekler pasta boyutlarında olacak şekilde sıkın. Tüm ekler hamuru bitene kadar bu işlemi yapın. Ekler pastaların şeklinin piştikten sonra düzgün olması için, hamurun bittiği noktayı elinizle ya da bir kaşık yardımı ile hafifçe düzeltin.
Ekler hamurunu önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. Pişme esnasında ve hamur piştikten sonra fırının kapağını sakın hemen açmayın. Ekler pastalar piştikten sonra en az 5-10 dakika kadar daha fırın içinde bekletin. Eğer fırının kapağını bu süreçte açarsanız, ekler hamurunuz kabarmaz, çöker.